در قرن حاضر مالکیت فکری در تجارت جهانی جايگاه و نقش ارزشمندی در توسعه كسب و کارهای كوچك و بزرگ اقتصادي ایفا می کند ، مديريت مالکیت فکری از اهميت بسزايي برخوردار می باشد. در سطح جهانی سرمايه گذاري خطر پذيری در نتيجه به اشتراك گذاشتن مالکیت فکری و دارائيهاي نامشهود سرمايه گذاران به وقوع مي پيوندد، كه اين امر باتوجه به نياز به خريد و انتقال فناوري و توسعه صنايع پيشرفته، به طور روزافزوني براهميت اين موضوع مي افزايد.
نقش و اهميت مالکیت فکری در فرآيند سرمايه گذاري، به خصوص در سرمايه گذاري خطر پذیر و با ریسک بالا، نحوه شناسايي دارائيها و شيوه هاي رايج ارزشگذاري اين نوع دارائيها و بيان مشکلات موجود در اين خصوص را نشان می دهد. انواع مالکیت فکری و معرفي انواع آن از جمله حق اختراع، حق تاليف، علائم تجاري، رمز و راز تجاري، دانش فني و حق طراحي، به تبيين اهميت، تاثير و ارزش افزايي آن در كسب و كارها مي پردازد. در نتيجه شيوه تعيين دارائيهاي فكري، ارزشگذاري آنها، فاكتورهاي موثر در تعيين ارزش آنها و چگــــونگي ارایه اين دارائيها در فرآيند سرمايه گذاري موضوع بسیار با اهمیتی می باشد.
مالکیت فکری و دارائيهاي معنوي
مالکیت فکری و دارائيهاي معنوي، شامل كليه دارائيهاي غيرمشهودي است كه در كسب و كار مورد استفاده قرار مي گيرد در هر كسب و كاري سه نوع دارايي وجود دارد. دارائيهاي پولي، دارائيهاي فيزيكي و دارائيهاي معنوي یا مالکیت فکری می باشد . دارائيهاي پولي شامل پول، اعتبار و يا وام است. دارائيهاي فيزيكي شامل تجهيزات، زمين، ساختمان، كالاها و موجودي انبار است و هرنوع دارايي غيرفيزيكي ديگری زير مجموعه دارائيهــاي معنوي قرار مي گيرد. برخی از دارائيهاي معنوي و مالکیت فکری عبارتند از: دانش فني، اسرار تجاری، اطلاعات اختصاصي و بانك اطلاعاتي تجاري ، شيوه ها، ايده ها ويا طرحهاي اصلي و جديد ، سرمایه های انسانی ، حقوق مولف، حق اختراع و … را می باشد توسعه مالکیت فکری مي تواند يك كسب و كار را از رقبايش متمايز مي سازد.
اهميت و نقش مالكيت فکری در كسب و كار و سرمايه گذاري:
در يك اقتصاد دانش بنیان ، امكان رقابت ميان شرکتها عموماً در گرو توليد محصولات باارزش افزوده بالا و با قيمت رقابتي می باشد. در قرن حاضر اقتصاد در مسير جهاني شدن گام برمي دارد، موسسات توليدي و خدماتي، حتي اگر تمام فعاليت اقتصادي خود را در چارچوب مرزهاي کشور نيز محدود كرده باشند، براي بقا ناگزيرند كه كالا و يا خدمت خود را با كيفيت و قيمت رقابتي جهاني عرضه كنند. براي امكان ارائه كالاها و خدماتي با قيمت و كيفيت رقابتي و حضور مستمر در بازار، شرکتها ناچار هستند بااتخاذ يك راهبرد تجاري مستمر، همواره هزينه هاي توليد را كاهش دهند و با بالابردن كيفيت كالاها و خدمات، سهم خود را در بازار حفظ كنند. راه ایجاد تمایز در این بازار استفاده از انواع مالکیت فکری است.
تهیه و تدوین : ایده آفرین