برندسازی ملی

برندسازی ملی چیست

مفهوم برند ملی

برند ملی، مفهومی است که شامل  بخش  وسیعی از فعالیت‌های یک ملت می باشد. این فعالیتها می تواند شامل صادرات، سرمایه‌گذاری خارجی، فرهنگ، میراث فرهنگی، مردم، حاکمیت ، گردشگری و یا سایر فعالیت ها باشد. در واقع، برند ملی نشان‌دهنده هویت یک ملت است که آن را از ابعاد گوناگون نشان می دهد. برندسازی ملی درباره ساختن افرادی است که می‌خواهند به موفقیتهای یک کشور توجه کنند و به کیفیتهای آن باور دارند. برند ملی نمونه عینی و مدرن قدرت نرم است. به عبارت دیگر مفهوم برند ملی مفهومی ‌فراگیر و گسترده‌ای را دربر می گیرد که می‌تواند به عنوان چتری برای همه برندهای یک کشور باشد و کلیه برندهای یک کشور را تحت پوشش خود قرار بدهد.

چرا کشورها به دنبال برندسازی ملی هستند؟

استفاده از روشهای برندسازی برای ملتها پدیده نسبتاً جدیدی به حساب می‌آید، با این حال مفهومی‌است که با وجود رقابت فزاینده جهانی که ملتها در حوزه بازارهای داخلی و خارجی با آن روبرو هستند، بایستی به آن توجه گرد. ملتها به‌طور روزافزون تلاشهای آگاهانه خود را جهت توسعه و بهبود برندسازی کشورشان افزایش می‌دهند. تلاشها برند سازی ملی به سه منظور انجام می‌شود: جذب گردشگر، تشویق سرمایه‌گذاری خارجی و تقویت صادرات. بسیاری از ملتها هدفهای دیگری را نیز دنبال می‌کنند. از آن جمله می توان  به اهداف جذب استعدادها، جذب نیروی کار ماهر و جذب افراد با تحصیلات عالیه اشاره کرد. تمپورال در پژوهشهایی که در این خصوص انجام داده معتقد است علاوه بر اهداف و انگیزه‌های کلیدی همچون جذب گردشگران، تشویق سرمایه‌گذاری خارجی و تقویت صادرات امکان تحقق مجموعه گسترده‌تری از مزایای بالقوه به کمک فرایند برندسازی ملی وجود دارد. از جمله این نتایج بالقوه می‌توان به ثبات ارز، تجدید اعتبار بین‌المللی، ایجاد محیطی امن برای سرمایه‌گذاری خارجی، ارتقاء جایگاه بین‌المللی، افزایش نفوذ سیاسی در عرصه بین‌المللی، تشویق مشارکت بین‌المللی قوی تر و تقویت نماد ملی (با ایجاد اعتماد به نفس، غرور، هماهنگی، جاه طلبی) اشاره کرد. البته برخی کشورهای بلوک شرق و اروپای مرکزی که به آنها اصطلاحاً اقتصادهای در حال گذار گفته می‌شود می‌توانند اهداف دیگری در فرایند برندسازی ملی خود دنبال کنند. هدف عمده‌ای که این دسته از کشورها در سایه چنین فرایندی دنبال می‌کنند عبارت است از ایجاد تصویری از کشور که در حال فاصله گرفتن از سیستم اقتصادی و سیاسی قدیمی و حرکت به سمت دنیای مدرن و جدید است. تحقق چنین اهدافی کشورهایی را که قصد رقابت فعال در عرصه جهانی دارند، ملزم می‌کند رویکردی آگاهانه و هوشیارانه نسبت به فرایند برندسازی ملی اتخاذ کنند. قلمرو مزیت رقابتی برند ملی دربرگیرنده بخشهای مختلف از جمله جذب گردشگر، سرمایه‌گذار خارجی، کارآفرینان و مصرف کنندگان خارجی خدمات و محصولات یک کشور می‌باشد. همچنین برندسازی ملی می‌تواند در زدودن تصورات و ذهنیات غلطی که نسبت به یک کشور وجود دارد تأثیر بسزایی داشته باشد و کمک کند تا به نحو مطلوب در مواجهه با بازارهای هدف اقدام به جایگاه‌یابی مجدد نماید.

منابع

معصوم‌زاده زواره، ا. ، و شمسی، ج. (۱۳۹۰). برندسازی ملی (نسخه اول). تهران: مؤلف.

    Temporal، P. (2002). Advanced Brand Management: From Vision to Valuation. John Wiley & Sons

    Tuomi-Nikula، P. ، & Söderman، R. (۲۰۰۹، August 24). Finland’s plans for managing its country brand. Retrieved from Nation Branding: http://www.nation-branding.info

    Rendon، J. (۲۰۰۳، November 23). When Nations Need a Little Marketing. The New York Times

    MED. (2006). Evaluation of Brand New Zealand. Wellington: Ministry of Economic Development

    DIB. (2006). Botswana to Commence National Branding Project. Diamond Intelligence Briefs

تدوین : ایده آفرین

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top